5 Heerlijke recepten met chiazaad

chiazaad


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

5 Heerlijke recepten met chiazaad

Tegenwoordig wordt er bijna overal gesproken over chiazaad. Over hun superieure voedingswaarde, subtiele smaak en de mogelijkheid om ze in enorm veel recepten te gebruiken als ingrediënt. Ze zijn in staat om eieren, olie en gluten te vervangen. Dat maakt chiazaad een perfecte aanvulling bij pudding, dranken en gebakken voedsel. Maar in het westen zijn ze nog niet zo heel goed gekend en gebruikt.

De Azteken verbouwden het zaad omdat ze geloofden dat het grote voordelen had voor de algemene gezondheid. Twee soeplepels bevatten reeds 6 gram eiwitten en 10 gram vezels. Meer dan de helft van de olie uit het zaad is een plantaardige omega 3 vetzuur gekend als Alfa linolzuur of ALA. Chia olie is één van de beste plantaardige bronnen van ALA.

Het gebruik ervan wordt gelinkt aan een lager risico op diabetes, breuken van de botten, depressie, hartziekten en andere chronische aandoeningen. Het is ook een goede bron van magnesium, calcium, zink. Chiazaad bestaat in zwarte, grijze en witte varianten. Wanneer je het nog nooit gebruikt hebt in de keuken zal je versteld staan hoe goed je ze kan toevoegen aan zeer uiteenlopende recepten.

Chocolade koekjes met chiazaad

Chiazaad en cacao zijn beiden bekend voor de sterke voedingsstoffen. De zaadjes bestaan voor een groot deel uit olie, en maar liefst 60% van die olie zijn omega 3 vetzuren. Verschillende onderzoeken toonden reeds aan dat het gebruik van omega 3 zorgt voor een lager risico op hartziekten. Gedeeltelijk komt dit doordat de bloeddruk daalt maar ook doordat omega 3 de kans op ontstekingen vermindert.

Ook Interessant:  Buikvet verbranden met oefeningen

Chocolade heeft ook de eigenschap dat het de bloeddruk doet dalen en ontstekingen tegengaat. Bij het maken van chocolade koekjes met chiazaad moet er echter wel gelet worden op de hoeveelheid suiker. Teveel suiker gebruiken kan de positieve effecten van cacao en chia zaad dwarsbomen.

Confituur met chiazaad

Chiazaad vormt een gel wanneer ze in water gelegd worden. Dat maakt hen een zeer gewild ingrediënt in voedingsmiddelen die dikker moeten worden. Zoals confituur bijvoorbeeld. Om confituur te maken wordt vaak pectine gebruikt om het gel-achtige effect te bekomen. Om datzelfde effect te bekomen kan dit zaad gebruikt worden. Chiazaad bevat veel minder koolhydraten, zit barstensvol vezels en eiwitten. De vetten in de zaadjes zijn voor meer dan helft omega 3 vetzuren die hartziekten helpen voorkomen.

Chia wraps

Dit is aan te raden bij mensen met bepaalde voedsel allergieën. Mensen die bijvoorbeeld geen gluten of eieren mogen eten, kunnen dit vervangen door de zaadjes te gebruiken. Het kan gebruikt worden als bindmiddel in gerechten. Drie van de acht meest voorkomende voedsel allergieën melk, eieren en granen of gluten zijn gebruikt als basis ingrediënt in vele gerechten. Wanneer het in water wordt gelegd vormt het een gel dat kan helpen om voedsel dikker te maken. Op die manier kan het gebruikt worden om deze voedingsmiddelen te vervangen waar je allergisch aan bent.

Chiazaad kan gebruikt worden ter vervanging van paneermeel (chapelure) of eieren in gehaktballetjes, je kan ze toevoegen aan glutenvrije wraps om ze bij elkaar te houden.

Chocoladepudding met chiazaad

Het zaad is een klein pitje gevuld met eiwitten, vezels, veel omega 3 en mineralen. Het is ook één van de makkelijkste superfoods om te gebruiken in verschillende recepten. Dankzij hun grootte en neutrale smaak. Je kan chiazaad vrijwel in alles vermengen. Wanneer je het toevoegt aan chocoladepudding zorgt dat voor het mooi opgezwollen resultaat van een pudding. Het moet alleen even de tijd krijgen om de vloeistof te absorberen en je krijgt een mooie luchtige pudding.

Ook Interessant:  Ongezonde levensstijl verlaagt je testosteron!

Gehaktballetjes met chiazaad

Veel mensen weten dat het zaad rijk is aan vezels, anti-oxidanten en omega 3 vetzuren. Dat maakt van chiazaad een zeer gezonde voedselbron. Twee soeplepels bevatten reeds 4.5 gram Alfalinolzuur (ALA). Dat is meer dan 2 keer de dagelijkse aanbevolen dosis voor mannen en 4 keer de dagelijkse aanbevolen dosis voor vrouwen. Het wordt gekenmerkt door zijn veelzijdigheid in gerechten. Ze kunnen makkelijk gebruikt worden in gehaktballetjes om eieren te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code