Voeding met veel eiwitten

voeding met veel eiwitten


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Voeding met veel eiwitten

Waarvoor dient eiwit?

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Elk orgaan in het menselijk lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig om optimaal te blijven functioneren. De spieren hebben ze bijvoorbeeld nodig om te groeien of om intact te blijven.

Zonder eiwitten zullen de spieren snel gaan verslappen. Ze zijn te vinden in veel verschillende soorten voedingsproducten. Maar er zijn er enkele waar veel eiwitten in zitten.

Noten: veel eiwitten en onverzadigde vetzuren

Afhankelijk van de soort noten bedraagt de hoeveelheid eiwitten in noten tussen de 15 en de 29 gram per 100 gram. Daarnaast zijn noten een zeer gezonde bron van vetten. Vooral onverzadigde vetten.

Vetten die nodig zijn om het cholesterolniveau normaal te houden. Daarnaast spelen onverzadigde vetten een grote rol in de aanmaak van het mannelijk androgeen hormoon testosteron. Ze zijn ook zeer goed voor het hart en bloedvatencircuit.

Doordat ze veel vetzuren bevatten uit de omega 3 familie. Een ander groot voordeel van noten is dat je na het eten van 50 gram reeds een verzadigd gevoel zal hebben in de maag. Je zal dus minder snel honger krijgen. Dat heeft te maken met het hoge aantal calorieën.

Staar je daar zeker niet op blind. Want het grote aantal calorieën zijn niet meteen een reden dat je daardoor meteen gaat meer vet opslaan. Wanneer je voeding met veel eiwitten moet of wilt eten, dan mogen noten daar zeker niet in ontbreken.

Gevogelte: veel eiwitten en zeer laag vetgehalte

Gevogelte is een zeer goede bron van proteinen. Kip bevat gemiddeld 25 gram eiwitten per 100 gram. Naast kip behoren ook kalkoen, struisvogel en duif tot gevogelte.

Ook Interessant:  Superfoods gezond of niet?

Het grote voordeel van gevogelte eten om meer proteine in te nemen is dat er bijna geen vet aanwezig is in gevogelte. Daarnaast is vooral kip en kalkoen een goedkope bron van vlees.

Er zijn ook (bijna) geen verzadigde vetzuren in terug te vinden. Gevogelte is de meest gebruikte eiwitbron als het gaat om dierlijke voedingsbronnen. Het is goedkoop, het is lekker, het bevat bijna geen vet en geen calorieën. Het wordt enorm veel gebruikt om af te slanken.

Rundvlees: uitstekende bron van ijzer, veel eiwitten

Rundvlees is rijk aan eiwitten. Zo’n 20 tot 25 gram per 100 gram. Rundvlees is ook een uitstekende bron van ijzer. Ook creatine is aanwezig in rundvlees. De magere variant is wel gezonder dan de normale variant.

Dit omdat in rundvlees wel verzadigde vetten aanwezig zijn. Die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Probeer zeker niet meer dan 1x per week rundvlees te eten. Er zijn genoeg andere opties om extra eiwitten binnen te krijgen.

Zaden: onverzadigde vetzuren, veel eiwitten

Zaden zijn net als noten voor een groot deel onverzadigde vetzuren (soms zelfs 50%). Onverzadigde vetzuren die behoren tot de omega 3 familie.

Die zijn dus heel goed voor het hart maar ook zeer goed voor de hormonenproductie in het lichaam. Daarnaast bevatten zaden ook veel eiwitten. Ze zijn rijk aan heel wat mineralen en duurzame koolhydraten. Het mengen van zaden in je dagelijkse dieet is voor iedereen zeker een aanrader.

Zaden zijn ook zeer handig indien je wilt afslanken. En dat klinkt misschien onlogisch, omdat de gemiddelde voedingswaarde van zaden ongeveer 600 calorieën per 100 gram bevat. Toch zijn ze uitstekend te gebruiken in een dieet. De grootste reden zijn natuurlijk de calorieën. Want door het hoge aantal calorieën, geven zaden zodanig snel een verzadigd gevoel in de maag.

Ook Interessant:  Meer spiermassa met de juiste vetten

Zodat je een langere tijd gewoonweg geen honger hebt. Het duurt dan ook nog eens een stuk langer om ze te verteren, waardoor je een stuk minder zal eten als zaden in je dieet gemengd worden.



Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Vis: veel eiwitten, omega vetzuren

Alle vissoorten bevatten tamelijk veel eiwitten. Het aantal varieert van 10 tot 29 gram. De beste vissoorten om te eten zijn dan weer de zalm, maar ook makreel, sardines en tonijn zijn hoog aan proteines. Het is zeker de gezondste eiwitrijke voedingsbron na de plantaardige voedingsbronnen natuurlijk. Er zijn 2 soorten, de vette vissoorten en de magere vissoorten.

Een groot voordeel is dat de vertering zeer makkelijk verloopt zonder enige problemen. Dit komt omdat er weinig collageen aanwezig is in het spierweefsel. Elastine is ook in zeer kleine mate aanwezig. De voordelen van vette vissoorten zijn dan weer dat ze veel onverzadigde vetzuren van de omega 3 familie bevatten.

Wat zeer goed is voor de gezondheid. Vooral dan het hart en de hersenen. Het nadeel dan weer is dat ze veel calorieën bevatten. Kreeft is de koploper als het om vissoorten gaat. Die zijn per 100 gram goed voor 27 gram aan eiwitten. Mosselen, krab en garnalen moeten het dan met iets minder doen. Daar zit dan wel veel B12 in!

Die bevatten dan tussen de 10 en 16 gram eiwitten. Afhankelijk is natuurlijk ook vanwaar de soort afkomstig is. Gaat het om oceaanvangst, of om kweekprogramma’s. Het cijfer dat beschreven staat op de verpakking is een indicatie. Veel hangt af van de voeding van de vis in kwestie. Visolie is belangrijk voor het hart en de bloeddruk.

Ook Interessant:  Zijn veel eiwitten eten gezond?

Zuivelproducten: veel eiwitten maar verzadigde vetzuren

Alle zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Waarvan kaas de absolute koploper is. Maar ook eieren, kwark, yoghurt bevatten nogal wat proteines.

De magere varianten zijn altijd wel gezonder en bevatten meestal ook meer eiwitten. Ook de soja varianten van de zuivelproducten zoals sojamelk, sojakaas en soja yoghurt zijn rijk aan proteines.

Zuivelproducten bevatten ook veel calcium en fosfor en vitamine D. Daarnaast zijn ze van dierlijke oorsprong dus bevatten ze de dierlijke, hoofdzakelijk verzadigde vetzuren, die slecht zijn voor de cholesterol.

Het is zeker aan te raden om slechts 10% van de dagelijkse eiwitbehoefte uit zuivel te halen. Er zijn genoeg andere voedingsproducten die gezonder zijn, en ook veel eiwitten bevatten zoals de zaden en de noten. Verder zijn eiwitten ook aanwezig in groenten als aardappelen, pompoen, asperges, sojabonen, spinazie, broccoli en bonen.

Conclusie

Proteïnen halen uit plantaardige voedingsbronnen is gezonder, die bevatten naast veel eiwitten ook nog eens de onverzadigde vetzuren en de duurzame koolhydraten (trage koolhydraten). Ook vezels en mineralen als zink zullen meer te vinden zijn in plantaardige bronnen zoals noten en zaden.

De dierlijke proteïnen bevatten meestal heel wat ijzer, zoals rundvlees. Maar deze hebben dan het grote nadeel dat ze hoofdzakelijk bestaan uit verzadigde vetzuren. Die niet goed zijn voor het cholesterolgehalte, dus ook niet voor het hart en de bloedvaten en ook niet voor het spijsverteringsstelsel in het algemeen.

Met name de darmen. Vis zoals zalm is rijk aan eiwitten en ook nog eens zeer hoog aan onverzadigde omega vetzuren. Die zijn dan weer zeer goed voor het hart en de bloedvaten, alsook voor de hersenen.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 18, 2016 om 3:18 pm
Laatste update: september 24th, 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code