Wat doet roken met je lichaam

wat doet roken met je lichaam


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Wat doet roken met je lichaam

Wanneer je beslist om te stoppen met roken is dat een zeer goede zaak. Niet alleen voor je portemonnee maar zeker en vast voor je gezondheid. Toch is het voor veel mensen zeer moeilijk om te kunnen stoppen met roken.

effect van roken

Omdat ze er ten eerste aan verslaafd zijn geworden met de jaren. En omdat het voor hen een gewoonte is geworden. Meerdere activiteiten worden geassocieerd met het roken. Zoals na het eten, bij een alcoholische drank, in de auto… Maar wat doet roken met je lichaam?

Wat doet roken met je lichaam? Wat geeft je trek om te roken?

In een sigaret zit een zeer verslavende stof, nicotine. Deze stof zorgt ervoor dat je elke keer terug zin krijgt in een nieuwe sigaret. Elke keer je een sigaret opsteekt gaat de nicotine via de rook die je intrekt via de luchtpijp meteen door naar de hersenen. Dat duurt slechts enkele seconden. Daardoor krijgt de roker een lekker gevoel. Nicotine kan worden gezien als een soort oppeppertje voor de hersenen. Het geeft je een goed gevoel.

wat doet roken met je lichaam

Je voelt je meer op je gemak. Terwijl deze nicotine er eigenlijk voor zorgt dat je bloeddruk verhoogt en je hart sneller gaat slaan. Het maakt de roker ook meer nerveus. Toch voelt men dat niet omdat het prettig gevoel van nicotine, de negatieve effecten ervan overtreft. Wanneer het niveau van de nicotine in het bloed aan het dalen is, krijgen de hersenen een signaal om te reageren.

Ook Interessant:  Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Dat geeft de roker elke keer terug zin in die sigaret. Nicotine is niet alleen door de verslavende werking verantwoordelijk om rokers hun motivatie te ontnemen voor een complete rookstop. Nicotine zorgt er ook voor dat het lichaam minder snel vraagt naar eten. Het werkt hongerstillend. Ook zorgt het voor een versnelde metabolisme.

vrouw aan het roken

Dat is de grootste reden waarom rokers bijna altijd aan gewicht winnen wanneer ze uiteindelijk besluiten te stoppen. Nicotine zorgt ervoor dat je minder eet en sneller je voeding verbrandt. Krijg je de gewenste dosis nicotine niet binnen, krijg je meer honger waardoor je meer eet en dan nog eens minder snel je ingenomen voedsel verwerkt. Wat dus uiteindelijk uitmondt in gewichtstoename.

Daarom is het zeker aangeraden voor mensen die stoppen met roken om extra te bewegen. Niet alleen om je longen terug te laten herstellen. Maar om niet al teveel gewicht bij te komen.

Giftige stoffen die aanwezig zijn in een sigaret

In een sigaret zijn heel veel giftige stoffen aanwezig. Er werd eens beweerd dat er wel meer dan 50 giftige stoffen in een sigaret zitten. De belangrijkste van die stoffen zijn teer, koolmonoxide en formaldehyde. Wat doen die stoffen en wat doet roken met je lichaam.

Teer

Teer staat er om bekend zeer kankerverwekkend te zijn. Door het aansteken van een sigaret en de daardoor ontstane rook in te ademen komt de teer via de luchtpijp in de longen terecht. Het is een donkerbruin, zwart laagje die zich vestigt in de binnenkant van de longen en in de luchtpijp.

Ook Interessant:  Stoppen met roken van Allen Carr beste methode om te stoppen met roken

teer slecht voor het lichaam

Van nature probeert het lichaam om van deze stof af te raken door te hoesten. Daardoor komt het geregeld voor dat je bij het roken moet hoesten. Omdat het lichaam deze schadelijke stoffen wil uitscheiden.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een geurloos gas die ontstaat door verbranding. Deze stof belemmert de rode bloedcellen om zuurstof te vervoeren door het lichaam.Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Daardoor komt er bij een roker minder zuurstof in het bloed dan bij mensen die niet roken. Beginnende rokers of meerokers kunnen vaak last krijgen van hoofdpijn. Dat komt door de koolmonoxide in sigarettenrook. Op termijn veroorzaakt het hart en vaatziektes.

Omdat de aderen verstopt raken door de constante (hoge) aanwezigheid van koolmonoxide. Koolmonoxide is ook de grootste reden voor de kortademigheid die rokers meestal ervaren bij inspanning.

Formaldehyde

Zorgt ervoor dat je ogen geirriteerd raken wanneer er sigarettenrook ingaat. Maar het irriteert niet alleen je ogen. Ook de longen, de keel en de neus raken erdoor aangetast. Het veroorzaakt long-en keelkanker.

stoppen met roken

Negatieve berichtgeving

Vandaag de dag zijn er meer en meer mensen die beslissen om te stoppen met roken. Dit is vooral te danken aan de dagelijkse negatieve berichten die men te horen krijgt over roken. Negatieve berichten die zeker waarheid zijn. Enkele cijfers zijn onder andere dat roken verantwoordelijk is voor :
3 op 4 gevallen van longkanker.

4 op 5 van alle dodelijke chronische bronchitis.
1 op 3 van alle dodelijke kankers.
1 op 4 van alle hartaanvallen.
1 op 5 van alle hartaandoeningen.

Echter niet iedereen die wenst te stoppen met roken, slaagt daar uiteindelijk in. En velen die er dan degelijk in slagen, zullen helaas terug hervallen in hun oude gewoonte en dan terug beginnen met roken.

Ook Interessant:  Meest efficiente methode om te stoppen met roken

Toch is praktisch iedereen die rookt op de hoogte van de negatieve effecten op de gezondheid. Dat maakt het dan toch ongelooflijk dat iemand nog wilt roken. Echter is het zeker niet makkelijk om compleet komaf te maken met die dodelijke sigaret.

De verschillende manieren om te stoppen

Er zijn een aantal manieren om te stoppen met roken. Er is geen makkelijke manier, want stoppen met roken is niet makkelijk. De ex-roker die beweert dat stoppen met roken gemakkelijk is, toont daarmee enkel en alleen dat hij of zij niet verslaafd was aan het roken en op die manier geen moeite heeft om te stoppen met roken.

De meest gebruikte manier is om nicotine in te nemen op een andere wijze dan met het roken van sigaretten. Zo bestaan er de nicotine-patches. Die worden gekleefd op de huid en geven doorheen enkele uren een bepaalde hoeveelheid nicotine af aan het lichaam.

roken slecht voor het lichaam

Het positieve van dit alternatief is dat je de ganse dag door eenzelfde hoeveelheid nicotine toegediend krijgt. Echter kan je toch nog altijd zin krijgen in een sigaret. Wanneer je bijvoorbeeld een stressmoment hebt. Dan kan het handig zijn om de nicotine kauwgom te gebruiken. Die geeft je tijdelijk een dosis nicotine.

En een nieuwe vorm is nu ook de nicotinespray. Die je moet inspuiten in de mond en die meteen het lichaam voorziet van een dosis nicotine. Doordat het verslavende effect van roken bijna volledig te wijten is aan nicotine, zijn deze nicotine alternatieven een goed middel om veel mensen te kunnen helpen stoppen met roken.

Ook Interessant:  Longen herstellen na jarenlang roken

Download nu het gratis E-book met 100 Tips om te stoppen met roken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code