Waarom is fosfor belangrijk?

fosfor


Sociale Media

Volg Ons Ook Op:

Waarom is fosfor belangrijk?

Wat doet fosfor?

Fosfor of fosfaat is een stof uit de lijst mineralen. Fosfor is onder ander zeer belangrijk voor het behouden van sterke botten en gezonde tanden. Het werkt nauw samen met het andere mineraal namelijk calcium. Het is zeer makkelijk om fosfor te consumeren in het dagelijks dieet. Het zit bijna overal in elke voedingsmiddelen. Al bevatten zuivelproducten en vlees de hoogste gehaltes aan fosfor. Ook vissoorten en volkorenproducten bevatten relatief veel fosfor. Het is belangrijk dat er genoeg fosfor in het lichaam aanwezig is, maar ook zeker niet teveel. Beide hebben nadelen.

Te weinig fosfor?

Wie te weinig fosfor in het lichaam heeft zal dan ook vroeg of laat te maken krijgen met “hevige” tandpijn, de gewrichten zullen sneller pijn doen bij inspanningen en de botten zullen verzwakken. In het ergste geval worden de botten broos. Aan het tekort aan fosfor kunnen ook psychische aandoeningen toegeschreven worden, zoals bijvoorbeeld oncontroleerbare woede-aanvallen.

Te veel aan fosfor?

Teveel aan fosfor daarentegen zal op termijn ook voor problemen zorgen. Doordat fosfor in hoge hoeveelheden te vinden is in bereide maaltijden en in frisdranken gebeurt het vaker dat mensen met een overschot aan fosfor te kampen krijgen. Het grote probleem daarmee is dat problemen met de nieren zullen opduiken, er kan diaree optreden en de aanmaak van vitamine d wordt drastisch verminderd.

Plantaardige producten bevatten de gezondste fosfor.

Het beste wordt de fosfor gehaald uit plantaardige producten. Producten zoals bonen, noten, volkoren rijst en zaden hebben een hoog gehalte aan fosfor. Bovendien is deze fosfor van natuurlijke aard. Terwijl de fosfor die te vinden is in voorbereide maaltijden en in allerlei frisdranken chemisch aangemaakt zijn.

Redactie Redactie Gepubliceerd: juni 16, 2016 om 12:36 pm
Laatste update: juli 17th, 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code